Jdi na obsah Jdi na menu
 


Koňská plemena světa

4. 8. 2013

KOŇSKÁ PLEMENA SVĚTA

Na světě žijí stovky plemen teplokrevných, chladnokrevných i plnokrevných koní a poníků. Každá země vyniká nějakým zvláštním plemenem. V Německu se chovají především teplokrevníci, jako např.: vestfálský, hannoverský, württemberský, oldenburský, holštýnský, meklenburský a trakénský. Ve Velké Británii se vyskytuje mnoho plemen poníků. Velmi populární jsou malí shetlandští ponyové. Exmoorský a dartmoorský pony žijí ještě divoce na rozsáhlých blatech. Na přátelských velšských pony získá mnoho dětí své první jezdecké zkušenosti. Z Irska pochází connemarský pony, skvělý skokan. Často se setkáváme i s koňmi z Norska a Islandu. Fjordský a islandský pony jsou většinou dobrosrdeční a výteční rodinní koně. To, že kůň patří mezi malé koně, ještě zdaleka neznamená, že na něm mohou jezdit pouze děti. Většina plemen koní celého světa má hůlkovou míru mezi 140 a 155 cm. Patří sem například i známý arabský plnokrevník nebo quarter horse, kůň amerických kovbojů.

Quarter horse

Původně to byl kůň amerických kovbojů. Ještě dnes se využívá hlavně ve všech disciplínách westernového ježdění, kromě toho také v dostizích na čtvrt míle - ,,a quarter of a mile".

quarter-horse.jpg

Velšský pony

Velšský pony se vyskytuje v různých velikostech, používá se jako kůň pod sedlo i do zápřeže pro děti i dospělé. Nejmenší je velšský horský pony, který dosahuje pouze výšky asi 120 cm. největší se nazývá velšský kob a má výšku okolo 150 cm.

velssky-pony.jpg

Hafling

Haflingové mají výšku okolo 140 cm. Jsou to vždy ryzáci se světlou hřívou a ocasem. Toto koňské plemeno pochází z Rakouska, dnes se již chová v mnoha zemích Evropy. Jsou to výteční koně pro volný čas a může na nich jezdit celá rodina.

hafling.jpg

Achaltekinský kůň

Achaltekinci jsou ruští plnokrevní koně. Výškou v kohoutku většinou přesahují 160 cm. Pro toto plemeno je kromě štíhlého těla a vysokých nohou charakteristický také zlatý lesk srsti. Achaltekinci jsou velmi rychlí a vytrvalí koně.

achaltekinsky-kun.jpg

Arab

Arabský plnokrevník patří k nejstarším plemenům na světě. Jakoé araby označujeme i Shagya-Araby z Maďarska a mnohé další koně s vysokým podílem arabské krve. Arabové mají silný citový vztah k lidem a jsou přátelští a temperamentní.

arabsky-plnokrevnik.jpg

Andaluský a Lusitánský kůň

Andalusan pochází z jihu Španělska, lusitano z Portugalska. Obě plemena jsou spolu blízce příbuzná. Jejich výška se většinou pohybuje mezi 150 a 160 cm. Andaluští a Lusitánští koně mají velmi dobré vlohy pro klasickou drezuru.

andalusky-kun-1.jpgAndaluský

lusitansky-kun.jpgLusitánský

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kralíková

Gabriela ,28. 3. 2022 14:13

Moje teta má Shaggy Araba kříženého se sportovním Ponym.